Странице

четвртак, 26. новембар 2015.

МОЛБА ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ КАНОНСКОГ ОПШТЕЊА ИЗМЕЂУ СРПСКЕ И ГРЧКЕ ИПЦ

Свештеном Синоду Јеладске Истински Православне Цркве
МОЛБА ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ КАНОНСКОГ ОПШТЕЊА
Ваше блаженство, ваша восокопреосвештенства и преосвештенства, архијереји свете помесне Јеладске Цркве.
Покренути заповешћу Господњом да је јединство и љубав међу Његовим ученицима једна од главних потврда истинске верности Њему и Његовој божанској вољи, ревнујући за испуњење заповести о јединству Цркве, смирено вам се обраћамо са молбом да заједнички учинимо све што можемо како би се у славу Божију између наших сестринских цркава успоставило канонско јединство.

Дугујемо вам неизмерну благодарност зато што сте нам, на самом почетку свештене борбе за препород Православља међу Српским христоименитим православним народом, пружили братску помоћ рукополагањем канонског истински православног свештенства за потребе Српске помесне Цркве, која је због пада патријаршијске јерархије у јерес екуменизма остала без канонског епископата и свештенства.
На велику жалост свих нас, општење између наше две помесне Цркве прекинуто је услед појаве неспоразума и несугласица везаних за нашу жељу и насушну потребу за успостављањем народног (српског) епископата за потребе Српске ИПЦ. Наведене несугласице нама су се тада чиниле нерешиве и непремостиве, те су нас приморале да предузмемо кораке који нису били у сагласности са вашим ставовима и расуђивањем.
Без ваше сагласности ступили смо у општење са Руском ИПЦ која, иако канонска и православна, није у општењу са вашом Црквом. Такође, без ваше сагласности добили смо од Руске ИПЦ архијерејство у виду два епископа. Таква делатност, иако учињена из најбољих намера заступања виталних интереса наше Српске помесне Цркве, свакако је према вама, нашим доброчинитељима, била незграпна, увредљива и незахвална.
Због тога у најискренијем жаљењу и кајању смирено молимо од вас опроштај. Такође са жаљењем и кајањем у виду дубоке метаније молимо опроштај за све грубе и увредљиве речи које смо изговорили или објавили о вама.
Надамо се да ћете имати милосрдну ширину братског разумевања и снисходљивости према нама. С наше тачке гледишта поменути поступци били су везани искључиво за заступање интереса наше помесне Цркве, и никада нису били свесно или злонамерно уперени против вас и ваше Цркве. Ви сте били и остали наши истински  доброчинитељи и помагачи на великом делу препорода Православља у оквиру јурисдикције Српске помесне Цркве, која се сплетом трагичних историјских околности нашла у врло тешком и готово безизлазном положају, и неизоставно јој је била потребна помоћ друге помесне Цркве, без које би сваки па и најмањи напредак био потпуно неостварив.
Ми Српски архијереји оштро се противимо свакој врсти фанатизма (ревности не по разуму), изолационизма и секташтваштетним и прелестним појавама које су Истинском Православљу нанеле и наносе болне и тешко излечиве ране. Дивимо се вашој надасве богоугодној делатности за успостављање јединства Истински Православних која је торжествено уродила плодом великим сједињењем из марта месеца 2014. године. Наша је жеља да се Српска ИПЦ присаједини новоуспостављеном заједничком фронту Истински Православних Цркава, како би борба против јереси, борба за Истину светоотачке вере, ојачала на радост вернима, укрепљење слабима и на посрамљење екуменистима.
Следеће 2016. године прослављамо двадесетогодишњицу отпочињања свештене борбе за Истинско Православље у Србији и за нас би био велики благослов када би прославу овог за нас значајног јубилеја обележили заједничким архијерејским саслуживањем које би свакако било велика утеха целој православномислећој Србији.
Са дубоким поштовањем и благодарношћу, као најмлађи међу архијерејима породице Истински Православних Цркава, поздрављамо вас братским литургијским целивом мира и љубави:
ХРИСТОС ПОСРЕДЈЕ НАС! – ЈЕСТ И БУДЕТ!
Свештеномученик Дионисије Ареопагит,
1/16. октобар 2015.
+Епископ Акакије Утешитељевски,
председник Архијерејског Савета
Српске Истински Православне Цркве


+Епископ Нектарије Шумадијски